Fagtekst: Det panoptiske fængsel

Plantegning af Panopticon lavet af Jeremy Bentham i 1791. Illustrationen er i 'public domain'.

Skrevet af Mathias Schwart Kirkegaard

Det panoptiske fængsel, på engelsk “panopticon”, er et helt specielt design til fængsler. Det blev udtænkt af filosoffen Jeremy Bentham (1748-1832), som udgav designet i 1791.

Panoptikon kommer fra det græske ord “panoptes”. Det er sammensat af “pan-“, som betyder at det omfatter alt det der står efter, og “optikós”, læren om lys – som du måske også kender fra “optiker”, som du køber briller hos. Altså betyder det “alt-seende”.

Det er et helt særligt design. Fra en udkigspost i midten af fængslet, er det muligt for én vagt at se ind i alle celler, men da vagten sidder i skygge, er det ikke muligt for fangerne at vide, hvornår de rent faktisk bliver overvåget – eller hvornår den “altseende” vagt faktisk koncentrerer sig om fangen ved siden af eller ovre på den anden side i stedet for.

Det skaber en følelse af at blive konstant overvåget, så den enkelte fange begynder at opføre sig som om, at han/hun bliver overvåget konstant. Fangen skal på den måde “overvåge sin egen adfærd”.

Det samme princip om at konstant overvåge personer bliver også brugt på nogle arbejdspladser.

Jeremy Bentham designede også fabrikker ud fra samme panoptiske princip (1812).

Filosoffen og sociologen Michel Foucault (1926-1984) skrev om det panoptiske fængsel, som han brugte som en slags metafor til at beskrive, hvordan staten disciplinerer borgerne med overvågning. Når vi hele tiden bliver registreret i statens systemer, så opfører vi os anderledes, end vi ellers ville gøre.

Sidenhen har andre derfor også brugt metaforen til at beskrive massemedier, internettet og sociale medier, hvor vi er så optaget af, hvordan andre ser os, at vi ændrer adfærd.

Opgave 1:

  • Hvad er det, der får mennesker i et panoptisk fængsel til at opføre sig anderledes?
  • Kender du situationer eller miljøer, hvor du på samme måde bliver påvirket til at opføre dig anderledes?

Opgave 2: Tillid eller kontrol?

“Tillid er godt, men kontrol er bedre” sagde den sovjetiske leder Lenin efter sigende.

Hvad mente han med det?

Er du enig?

Opgave 3: Overvågningskameraer i Danmark

SikkerhedsBranchen, arbejdsgiverorganisationen for sikkerhedsbranchen, vurderer, at der er mindst 500.000 kameraer i det offentlige rum.

De er for eksempel på stationer, i butikker, foran skoler og mange andre steder. Der er også mange, der har kameraer derhjemme, der peger ud på offentlig vej, selvom det ikke er lovligt.

  • Hvor ville du sætte kameraer op, hvis du var butikschef i dit lokale supermarked?

Opgave 4: Webcam

Nogle dækker deres webcam med tape, mens andre laptops har en fysisk tildækningsmekanisme, man kan skubbe ind foran sit webcam. De fleste har en lille lampe, der lyser, hvis webcam’et er i brug.

  • Ville du opføre dig anderledes, hvis dit webcam altid var tændt?

Opgave 5: Bonusopgave:

  • Gå en tur rundt om skolen. Hvor mange overvågningskameraer finder du?